Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityk Plików Cookies. Moesz okrelić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglšdarce.
OK, rozumiem
Klub MX-3 Drivers Forum :: Zobacz temat - Zapadający się drążek zmiany biegów
Wysłany: 2012-02-21, 13:23 Zapadający się drążek zmiany biegów
No i kolejna mała fotorelacja jako że widziałem różne cuda na MS jakieś śrubki obejmy itp
postanowiłem zrobić to prościej i skuteczniej
Potrzebna nam będą:
- kawałek dętki najlepiej żeby po złożeniu miała szerokość ok 8 cm i z niezbyt grubej gumy żeby łatwo się rozciągała ( wystarczy podejść do jakiegoś sklepu motocyklowego z linijką i dobrać koszt do 15zł powinna wyjść
- klej do gumy (3-4 zł) oczywiście można użyć loctice ale to już spory koszt
- 2 opaski
Mamy taki oto widok
A teraz do rzeczy czyścimy dokładnie zaznaczone miejsce smarujemy klejem do gumy- tylko nie smarujemy wysoko tak żeby z 1cm od góry nie było kleju bo będziemy musieli wywinąć dętkę
Nakładamy kawałek dętki i zaciskamy opaską- teraz najlepiej byłoby zaczekać aż klej dobrze zwiąże
Nakładamy osłonę -te kwadratowej blokady też można przesmarować jakimś klejem
Wywijamy gumę na zewnątrz odpowiednio ją skracając i mocujemy opaską samozaciskową może być metalowa
_________________ Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców,
pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
na prawde...
aż czasami ciężko ich wyprzedzić...
Ostatnio zmieniony przez XiJaro 2012-05-24, 14:58, w całości zmieniany 1 raz
Nie bardzo da się naprawić te blokady od starości guma twardnieje i się wykrusza.(Zresztą w serii pewnie też został użyty jakiś klej) Ja jeździłem na wklejonym przez loctice prawie 2 lata, co do kleju do oprócz niego jeszcze opaska trzyma. Tam jest takie nacięcie w gumie jak w nim zaciśniesz opaskę niema szans aby to puściło no chyba że będziesz wciskać na siłę dwoma rękoma
_________________ Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców,
pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
na prawde...
aż czasami ciężko ich wyprzedzić...
No no całkiem fajny pomysł miałeś szkoda że ja nie zrobiłem fotorelacji jak robiłem short shiftera u siebie by to szlak trafił też by się zapewne przy dała.
_________________ „Jesteśmy tym, co o sobie myślimy. Wszystko, czym jesteśmy, wynika z naszych myśli. Naszymi myślami tworzymy świat"
RB na MS jest fotorelacja ja robiłem według tamtej więc spoko
Wiem Borek że jest ja też na jej podstawie robiłem u siebie ale zmodyfikowałem sobie i uprościłem znaczniej i chodzi rewelacyjnie co mogą potwierdzić Michaś i Misiek,
_________________ „Jesteśmy tym, co o sobie myślimy. Wszystko, czym jesteśmy, wynika z naszych myśli. Naszymi myślami tworzymy świat"
Chodzi to lepiej niż u mnie kupowany short shifter
_________________ z miłości leczy
...tylko śmierć
Wysłany: 2012-05-17, 20:25
u mnie drugi raz już opadł lewar ;[
ostatnim razem zblokowałem go chyba 8 kawałkami gumy wahacza i myślałem, że już na wieki będzie trzymać no ale jednak i to puściło...
zrobię teraz według tej fotorelacji, ale pewnie dodam jeszcze coś od siebie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum